Verhalen van een Haags verleden

De populairste chroniqueur van Den Haag in de laatste decennia van de twintigste eeuw was Lex Dalen Gilhuys (overleden in 1999). Hij was één van de bekendste journalisten van de Haagsche Courant.

Op onnavolgbare wijze schreef hij over mensen en hun bijzonderheden, honden (in zijn veelgelezen rubriek ‘Blokje rond met de hond’ probeerde hij wekelijks een hond uit het asiel aan een fijn adres te helpen, hetgeen in veel gevallen overigens prima lukte) en het groen in de stad.

Lex Dalen Gilhuys verzorgde bovendien een wekelijkse rubriek over de geschiedenis van Den Haag. ‘Haegsche Dingen Toen,’ luidde hiervan de titel. Collega-journalist Danny Verbaan, eveneens een liefhebber van de lokale historie, ging hem daar op zeker moment mee helpen en is uiteindelijk zijn opvolger geworden.

Samen maakten zij de in 1999 verschenen verhalenbundel ‘Verhalen van een Haags verleden’. Deze bevat veertig artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die gemeen hebben dat ze alle zijn doorspekt met kleurrijke en vlot beschreven anekdotes.