DaDa-Den Haag

Hannah Höch (links) en Til Brugman.

Hannah Höch (1889-1978) was een Duitse DaDa-kunstenares die ook ‘iets’ met Den Haag heeft gehad. Tijdens een bezoek aan een vriendengroep in de wijk Kijkduin ontmoette ze in 1926 schrijfster Til Brugman 1888-1958). Dit leidde tot een liefdesrelatie die negen jaar heeft geduurd. De eerste drie jaar woonden Hannah en Til samen in de Haagse Ligusterstraat; daarna verhuisde het stel naar Berlijn.

Over de Haagse periode schrijft Danny Verbaan een lang essay. Ook zal hij er eind september 2018 een voordracht over houden in de Nederlandse ambassade in Berlijn. Dit gebeurt op verzoek van de Duitse journalist Harald Neckelmann die een uniek boek over Hannah Höch heeft gemaakt.

Aan de hand van het adressenboekje dat de kunstenares zestig jaar bij zich droeg, is Neckelmann erin geslaagd te schetsen hoe haar vriendenkring eruit heeft gezien. Hij schreef hierover het boek Hannah Höch. ‘Mir die Welt geweitet.’ Das Adressbuch (uitgeverij Transit). Zie https://www.transit-verlag.de/produkt/hannah-hoech-mir-die-welt-geweitet-das-adressbuch/

 

Laatst bijgewerkt op 14 augustus 2018
Dit artikel werd geplaatst in Teksten
Bookmark dit artikel DaDa-Den Haag