Toespraak Lintjesregen: Geen dorre opsomming

Vlak voor Koningsdag heeft traditiegetrouw de Algemene Gelegenheid plaats, beter bekend als de Lintjesregen. Overal in het land worden dan Koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan personen die iets heel bijzonders doen of hebben gedaan.

Het is de burgemeester die deze eervolle taak voor zijn rekening neemt. Hier hoort vanzelfsprekend een toespraak bij, maar die is anders dan de meeste andere speeches. Want iedereen die wordt gedecoreerd, wordt afzonderlijk in het zonnetje gezet, waarbij ook zijn of haar activiteiten volop de revue passeren.

De lintjesregen in Zoetermeer.
De lintjesregen in Zoetermeer.

Dat mag geen dorre opsomming zijn, omdat het publiek dan snel zijn aandacht verliest en afhaakt. Door het aantal onderscheidingen is het doorgaans sowieso een lange zit. Dat betekent dat de tekst van het begin tot het eind moet boeien. Een vrolijke noot mag natuurlijk niet ontbreken.

Aan Charlie Aptroot, de burgemeester van Zoetermeer, is het houden van zo’n toespraak wel besteed. Sinds enkele jaren schakelt de gemeente Zoetermeer Danny Verbaan in om te helpen met de tekst.